- This event has passed.
Suomen Neuropsykoterapiayhdistyksen webinaari 18.3.2022: Kieli, kulttuuri ja kognitio
18.03.2022 klo 13:00 - 16:30
20€Neurotiedehistorioitsija, neuropsykologian erikoispsykologi, dosentti Timo Kaitaro pitää 18.3.2022 webinaarimuotoisen seminaarin otsikolla
Kieli, kulttuuri ja kognitio – historiallinen katsaus varhaismodernin ja modernin ajan teorioihin
Webinaari pohjautuu Timon kohta julkaistavaan kirjaan ”Culture, language and cognition from Descartes to Lewes”.
Webinaarin kuvaus:
Neuropsykologeille ovat varmasti tuttuja Lev Vygotskin ja Alexander Lurijan ajatukset kielen merkityksestä ihmisen psyykkisten toimintojen muotoutumiselle mm. toiminnan ohjauksessa ja muissa ihmiselle tyypillisissä ns. korkeammissa mentaalisissa funktioissa. Tällaisia käsityksiä oli kuitenkin esitetty jo ennen Vygotskin ja Lurijan aikoja, joskin ne ovat jäänet filosofian ja psykologian historiassa vähälle huomiolle. Seminaarissa esitellään, miten tämä perinne sai alkunsa Saksassa Gottfried Wilhelm Leibnizin ja Christian Wolffin ajatuksista symbolisesta kognitiosta ja sen merkityksestä ihmismielen toiminnoille. Keskeinen henkilö näiden käsitysten historiassa 1700-luvulla oli Etienne Bonnot de Condillac, joka korosti kielen merkitystä ihmisen havaintokyvylle, muistille, tarkkaavuuden suuntaamiselle, itsetietoisuudelle ja järjelle. Ranskan vallankumouksen jälkeen tätä perinnettä jatkoivat Condillac, Destutt de Tracy ja Maine de Biran Ranskassa, Herder, Hamann ja Humboldt saksassa ja G. H. Lewes englannissa. Tämän perinteen huomioiminen pakottaa ajattelemaan uudelleen perinteisiä filosofian historian jäsennyksiä, joissa inhimillisen tiedonmuodostuksen katsottiin perustuvan joko aistimuksiin (empirismi) tai synnynnäiseen järkeen (rationalismi). Nämä molemmat suuntaukset unohtivat kielen merkittävän roolin aistimusten jäsentämisessä ja ihmisen kognitiivisten kykyjen muodostumisessa ja kehityksessä.
Esiteltävä perinne tarkasteli ihmisen mieltä, ja sen myötä myös aivoja, kulttuurisina artefakteina. Kielen ja sosialisaation merkitystä ihmisen psyykeen ja aivotoimintojen muodostumisessa ei tarkasteltu pelkästään teoreettisten erittelyiden muodossa vaan analysoimalla myös susilapsien ja kuuromykkien kognitiivisia rajoitteita. Aiheeseen liittyvissä teksteissä tematisoitiin myös kysymys kielen ja sen rakenteiden vaikutuksesta kognitioon sekä kulttuuriin (lingvistinen relativismi). Esiin nostettiin kielen kognitiolle asettamat rajat ja niiden laajentamisen mahdollisuus kieltä muuttamalla ja sen ilmiasumahdollisuuksia kehittämällä. Keskustelut johtivat myös fysiologisten reaktioiden, tunteiden ja motivaation sosiaalisen ja kulttuurista riippuvan luonteen ymmärtämiseen: ihmisen fysiologiakaan ei näin ajatellen ollut puhdasta luontoa vaan myös kulttuurin muokkaamaa.
Aika: PE 18.3.2022 klo 13-16.30. Webinaari sisältää 2 x 90 min sessiota, joiden välissä on 15 min tauko.
Hinta: Suomen Neuropsykoterapiayhdistys tarjoaa koulutuksen jäsenilleen maksutta (Holvin ilmoittautumis- ja maksujärjestelmä edellyttää 1 euron maksua) ja muille hintaan 20 euroa.
Ilmoittautuminen: MA 14.3.2022 mennessä
Ilmoittautuminen ja osallistumismaksun maksaminen Holvi-linkin kautta:
https://holvi.com/shop/neuropsykoterapiayhdistys/
Tervetuloa!