Psykologia 2012 -kongressi

Satu Häkkinen:

Psykologia kongressin teemana oli tänä vuonna ”Mikä toimii psykologiassa? Näyttöön perustuvat psykologiset käytänteet”. Etukäteen kongressiohjelmaan tutustuessa oli lähes mahdotonta tehdä valintoja siitä, mihin työpajaan tai temaattiseen istuntoon haluaisin osallistua. Ohjelma oli mielenkiintoisia aiheita pullollaan.

Sosiaalisen vuorovaikutuksen mekanismit ja erityisesti katse tuntuivat herättävän paljon kiinnostusta kongressiyleisön keskuudessa. Esitysten jälkeiset yleisökeskustelut muotoutuivat hyvin kiinnostaviksi kun paikalla oli eri osaamisalueiden ammattilaisia. Tulokset tunnekokemuksiin liittyvästä aivotoiminnasta saivat uuden ulottuvuuden kun asiaa mietittiin terapian näkökulmasta.

Mieleenpainuvimman työpajan otsikkona oli ”Kun urheilu sairastuttaa”. Entinen pikajuoksija ja Helsingin sanomien kautta jo tunnetuksi tullut Manuela Busco aloitti työpajan koskettavalla ja riipaisevan aidolla kertomuksella omasta urheilijaurasta. Manuelan avoimuus ja tarkkanäköisyys omien psyykkisten toimintamallien suhteen oli hyvin koskettavaa ja ajatuksia herättävää. Satu Kaski ja Päivi Frantsi kertoivat perään suomalaisten valmentajien hyvinvoinnista ja työn imusta. Esityksen lopetti Juhani Tammisen räväkkä ja humoristinen, mutta myös ajatuksia työssä jaksamisesta herättävä luento. Psykologian alan ammattilaisina monet meistä kokevat työn imun kovana. Kun ympäröivät verkostot eivät tue uuden kehittämiseen tai takaa resursseja, on loppuun palaminen todellinen uhka.

Kongressin sisältö oli hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainen ja se herätti pohtimaan oman työn käytänteistä. Vielä näin muutaman kuukauden jälkeenkin kongressimuistiinpanoihin palatessa muistui mieleen monia kliinisessä työssä hyödynnettäviä tietoja.

Satu Häkkinen, EKSOTE