Building a Better Future Together

Osallistuimme viidenteen Kansainvälisen Lasten aivovammayhdistyksen (IPBIS) järjestämään kongressiin “Fifth Biennial International Conference on Paediatric Acquired Brain Injury” Glasgowssa, Skotlannissa 18.-21. syyskuuta 2024. Kongressi on moniammatillinen ja suunnattu asiantuntijoille, jotka työskentelevät aivovamman saaneiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten kanssa. Tänä vuonna kongressin teemana oli Paremman tulevaisuuden rakentaminen yhdessä. Osallistujia olikin yli neljäsataa 21:stä eri maasta.  Kutsuttuja puhujia oli yli 70 ja heistä moni oli neuropsykologeja. Tunnelma oli siis hyvin kansainvälinen ja innostunut! Erityisen juhlavan kongressista teki se, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta Glasgow Coma Scalen kehittämisestä. 

Kongressin painopisteenä olivat erilaiset hoidot ja kuntoutusohjelmat sekä perheen ja lähiympäristön (esim. koulut, päiväkodit) tukeminen sekä aivovamman saaneen lapsen tai nuoren elämänlaadun parantaminen. Vaikka esityksissä painottuivat traumaattiset aivovammat, kuultiin esityksiä myös ei-traumaattisista aivovammoista, kuten lasten aivokasvaimista ja Covid-19:sta, ja niiden neurokognitiivisista jälkivaikutuksista.  

Posteritarjonta oli huima ja toi hyvin esille tämänhetkisen tutkimuksen laajan kirjon. Postereissa esitettiin paljon erilaisia kuntoutusmenetelmiä fysio-, toiminta- ja puheterapian osalta sekä neuropsykologisen kuntoutuksen uusia välineitä mm. nuorten toiminnanohjauksen ja muistin tukemisessa.  Useassa posterissa esiteltiin erilaisia kuntoutuksessa ja arjessa käytettäviä sovelluksia. Mieleen jäi esimerkiksi itävaltaispariskunnan Dr. Sarah Ridebeckin ja Dr. Berkan Sesen kehittämä  Recallify-niminen sovellus, joka hyödyntää tekoälyä muistikuntoutuksessa. Recallify  tukee kielellistä oppimista luomalla erilaisia tapoja muistaa opeteltavaa aineista. Sovellus esimerkiksi kokoaa isommasta aineistosta tiivistelmiä ja poimii keskeisiä asioita sekä luo opetelevasta asiasta kysymyksiä.  Sovelluksen avulla on mahdollista videoida tai äänittää esimerkiksi luentoa.  Ruotsista oli useampi posteri ja näissä esimerkiksi neuropsykologi, PsT Riikka Lovio esitteli psykoedukaatioryhmää fatiikkiin ja psykologi Hampus Forslin SMART – ohjelmaa (Swedish memory and attention Re-training). SMART-ohjelmaa on käytetty aivokasvaimeen sairastuneiden lasten neuropsykologisessa kuntoutuksessa.  

Tässä kongressissa keynote-luentoja oli yksi päivässä ja muut esitykset olivat useissa rinnakkaisissa symposiumeissa. Lastenneurologian ja neurokirurgian professori Christopher Giza UCLA Mattel Lastensairaalasta piti inspiroivan luennon lasten aivovammojen määrittämisen tulevaisuudesta biologisten markkereiden ja endofenotyyppien avulla. Endofenotyyppi on aivovamman oireita, aivolöydöksiä ja biomarkkereita yhdistävä kokonaisuus, joka määrittää aivovammaa ja sen taustalla olevaa patofysiologiaa. Spesifin endofenotyypin  määrittely helpottaisi tulevaisuudessa hoidon valintaa ja johtaisi täsmällisempään ja yksilöllisempään hoitoon. Tämä tarkoittaa Gizan mukaan sitä, että tulevaisuudessa pediatrisen aivovamman hoito olisi täsmähoitoa. Professori Giza on tällä hetkellä mukana CARE4Kids tutkimusryhmässä, joka tutkii lievän aivovamman saaneiden nuorten pitkittyneitä jälkioireita ja oireita ennustavia biomarkkereita. 

Symposiumeista nostamme esille oman työmme kannalta käytännönläheisen esityksen, jossa käsiteltiin vaikean traumaattisen aivovamman saaneiden lasten kuntoutuspolkua tajunnan tason häiriöstä (DoC) kotiutumiseen. Symposiumissa esiteltiin erilaisia akuutin ja subakuutin vaiheen kuntoutustavoitteita ja menetelmiä, miten esimerkiksi toimia työryhmässä yhtenäisesti PTA-vaiheen aikana.  

Uudessa Lastensairaalassa olemme olleet mukana kehittämässä lasten aivovammojen akuuttikuntoutusta ja lievien aivovammojen digihoitopolkua, joihin saimme uusia ideoita tästä kongressista. Olemme osallistuneet Ipbisin kongresseihin aiemminkin ja saaneet uusia ideoita ja innostusta omaan työhön liittyen. On hienoa nähdä, miten paljon lasten aivovammoihin liittyvää tutkimusta tehdään sekä diagnostiikkaan että kuntoutukseen liittyen ympäri maailmaa ja monitieteellisesti. Seuraavat kongressit järjestetään vuonna 2026 Calgaryssä ja vuonna 2028 Rotterdamissa. Suosittelemme lämpimästi osallistumista!  

Riina Puosi ja Niina Ritari,
neuropsykologian erikoispsykologit
HUS Uuden Lastensairaalan lastenneurologinen yksikkö